خاک ژله ای
خاک های ژله ای نوعی پلیمر هستند که رطوبت را جذب می کند. این خاک رطوبت مورد نیاز گیاه را به تدریج در اختیار آن قرار می دهد. از این رو این نوع خاک به کسانی که فرصت کافی برای آبیاری گیاهان را ندارند، به شدت پیشنهاد می شود. خاک های ژله ای به مدت 7 سال ماندگاری دارند. کاشت گیاهان آپارتمانی در گلدان های شیشه ای پر شده با این نوع خاک منظره ای زیبا ایجاد می کند. البته کاربرد این خاک تنها به کاشت گیاهان آپارتمانی محدود نمی شود. با ما در ادامه این متن همراه باشید که با مزایای این خاک نسبت به خاک معمولی آشنا شوید.
ترکیبات و مواد تشکیل دهنده خاک ژله ای
خاک های ژله ای را با نام فلاور ژل نیز می شناسند. این مواد قابلیت جذب آب در مقادیر بالا و کمترین زمان ممکن را دارند. از دیگر ویژگی های این مواد این است که آب جذب شده را به مرور برمی گردانند. فلاور ژل مواد مغذی و مورد نیاز گیاهان را در دل خود جای داده است. از عناصر موجود در این خاک به موارد زیر اشاره می کنیم.
- نیتروژن؛
- فسفات؛
- پتاسیم و غیره.
فواید و تاثیرات خاک ژله ای
خاک گیاهان یکی از مهم ترین فاکتورهای نگهداری و رشد آن ها محسوب می شود. استفاده از خاک های ژله ای فواید گوناگونی دارد. اولین ویژگی این خاک ها این است که رطوبت مورد نیاز گیاهان را برآورده می کنند. از آن جایی که خاک گیاهان به آبیاری مستمر نیاز دارد، این ویژگی اهمیت خود را نشان می دهد. اما فواید مصرف این نوع خاک تنها به این مورد محدود نمی شود. استفاده از فلاور ژل ها به همراه خاک اصلاح خاک را به دنبال خواهد داشت. در واقع بسته به نوع خاک ژله ای و ترکیب آن با خاک میکروارگانیسم های موجود در خاک را کاهش می دهد. این مورد از آلودگی های زیست محیطی جلوگیری می کند. به طور کلی ویژگی های این نوع خاک در موارد زیر خلاصه می شود:
- آلودگی محیط زیستی ایجاد نمی کند؛
- آفت، بیماری، قارچ و باکتری ندارد؛
- فاسد شدنی نیست؛
- نیاز به آبیاری مداوم ندارد؛
- آلودگی های استفاده از کود را ندارد.
دستورالعمل استفاده از خاک ژله ای
این خاک باید قبل از استفاده در آب بماند. به این ترتیب ابتدا باید خاک را در یک ظرف بزرگ بریزید. سپس به ازای هر بسته از این خاک یک لیتر آب به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که خاک های ژله ای پس از جذب آب حجیم می شوند. این خاک ها معمولا به اندازه 40 تا 80 برابر حجم اولیه خود افزایش حجم خواهند داشت. بسته به نوع خاک ژله ای خریداری شده، زمان حجیم شدن آن ها نیز متفاوت خواهد بود. در مرحله بعد خاک های حجیم شده را با حذف آب اضافی از آن ها در گلدانی کریستالی یا شیشه ای بریزید. قبل از قرار دادن گیاه داخل این خاک، باید خاک های اطراف ریشه را بتکانید. سپس ریشه های پوسیده را جدا کنید، ریشه گیاه را کلا شستشو دهید و در نهایت آن ها را درون خاک های ژله ای حجیم شده قرار دهید.
در برخی موارد نیز این خاک را به منظور برطرف کردن مشکل آبیاری استفاده می کنند. به عنوان مثال فرض کنید که به مسافرت رفته اید و امکان آبیاری گیاه خود را ندارید. در این مورد خاک ژله ای به کمک شما می آید. در این مورد باید مقداری از این خاک را روی سطح خاک گلدان بریزید. این خاک به مرور آب موجود در حجم خود را در اختیار گیاه قرار می دهد. به این ترتیب رطوبت مورد نیاز گیاه تامین شده و از پژمرده شدن گیاهان جلوگیری کرده اید.
موارد استفاده از خاک ژله ای
اکنون که با ویژگی های این خاک به طور کامل آشنا شدید، باید از موارد استفاده از آن نیز آگاه باشید. این خاک جهت کاشت بسیاری از گیاهان آپاتمانی کاربرد دارد. در ادامه به برخی از گیاهانی که در این خاک کاشته می شود، اشاره می کنیم:
- گندمی؛
- نخل مرداب؛
- سانسوریا؛
- دیفن باخیا؛
- سین گینیوم؛
- کاکتوس؛
- لیندا؛
- آگلونما؛
- یوکا؛
- سیکلمه؛
- لیلیوم؛
- شاپسند؛
- پاپیتال؛
- پتوس؛
- انواع پیچ ها و غیره.
همچنین خاک ژله ای به منظور نگهداری از گیاه بامبو و قلمه زدن گیاهان نیز استفاده می شود. اما کاربردهای این خاک تنها به این موارد ختم نخواهد شد. زمین های شنی همیشه یکی از دغدغه های کشاورزان بوده است؛ زیرا آب به سرعت داخل زمین های شنی فرو می رود. به همین دلیل دفعات آبیاری در این زمین ها افزایش می یابد که این مسئله هزینه های گزافی را برای کشاورزان به دنبال خواهد داشت. اضافه کردن خاک های ژله ای به اطرف خاک تعداد دفعات آبیاری در این زمین ها را کاهش می دهد.